Groot onderhoud voor stadhuis Grote Markt

Normal trouwlocatie stadhuis groot  1
Afbeelding: Gemeente Groningen

Groningen - Het college van B&W heeft het definitief ontwerp voor de aanpak van het Stadhuis vastgesteld. Het rijksmonument op de Grote Markt heeft, zoals bekend, hoognodig groot onderhoud nodig. Verduurzaming, restauratie en een interne verbouw maken deel uit van het plan van aanpak. Later dit jaar zal de gemeenteraad over de aanpak besluiten.

Belangrijk onderdeel van de aanpak is dat aan de buitenkant van het neoclassicistische rijksmonument niets zal veranderen. Binnenin verandert wel het nodige. Afgezien van ingrijpende verduur¬zaming en renovatie (nieuwe technische installaties, dubbel glas, zonnepanelen op het dak etc.) verhuist de raadzaal naar de derde verdieping waar veel meer ruimte is. De daar nu nog slecht gehuisveste raadsfracties gaan op hun beurt naar de begane grond. In het midden van het gebouw zal het huidige atrium worden omgebouwd tot een representatieve ontvangstzaal. Deze zaal reikt vanaf de begane grond – begin 19e eeuw was deze ruimte de binnenhof op straatniveau waar de koetsen stonden - tot aan de zolder. Deze nieuwe ontvangstzaal verbindt op die manier alle werkverdiepingen met elkaar. Daarmee is het rijksmonument zowel architectonisch als cultuurhistorisch weer in harmonie. Het nu vastgestelde definitieve ontwerp kan op instemming rekenen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Het college van B&W is momenteel druk doende om de noodzakelijke aanpak zo precies mogelijk te begroten (op basis van het huidige prijspeil), zodat de gemeenteraad over het geheel later dit jaar een weloverwogen besluit kan nemen. Het Stadhuis kan na besluitvorming, kredietverlening en aanbesteding ergens begin 2020 in de steigers komen te staan. De werkzaamheden zullen dan zo’n anderhalf jaar in beslag nemen. In die tussentijd zal de gemeenteraad in het Provinciehuis vergaderen. Het college van B&W, de ambtelijke ondersteuning en de raadsfracties zijn in die periode aan het werk in het nu in verbouw zijnde (gemeentelijke) gebouw aan de Radesingel 6.

De aanpak van het monumentale stadhuis van Groningen moet zorgen voor een volgende kwaliteitsslag die het functioneren van het gebouw weer bij de tijd brengt en optimaliseert. Het einddoel is een gebouw dat zich voor de komende decennia uitnodigend, representatief en functioneel presenteert.

Veel informatie over de aanpak van het stadhuis en het DO is te vinden op www.gemeente.groningen.nl/aanpakstadhuis.

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief